banneri
Koti
Akvaariot
Kalat
Kasvit
Kuvat
Jutut
Vieraskirja
© 2001 Antti Heikkinen

Kalat

 
Malawit:
Pseudotropheus sp. "elongatus mpanga" | Pseudotropheus demasoni
Metriaclima fainzilberi | Metriaclima estherae | Labeotropheus fuelleborni
 
Muut:
helmi-imunuoliainen | nokimonninen | nuolimonni

Pseudotropheus sp. "elongatus mpanga"

Todella komean näköinen kala täydessä värityksessään ja esim. reviiriänsä puolustava koiras onkin mielestäni akvaarioni hienoimpia näkyjä.
Kasvaa maksimissaan n. 10 cm kokoiseksi ja väritykseltään muistuttaa hieman Metriaclima zebroja, mutta parhaiten nämä erottaa toisistaan elongatusten solakammasta ruumiinrakenteesta. Johtavan koiraan erottaa siis selkeistä pystyraidoista ja voimakkaista väreistä, mutta alistuneiden koiraiden erottaminen naaraista on ainakin minulle vielä melko hankalaa.

Viihtyvät yleensä hyvin esillä vapaassa vedessä ja reviiriä pitävät koiraatkin päivystävät pääasiassa kivikkonsa päällä. En ole huomannut koirailla agressiivisuutta muita lajeja kohtaan, mutta oman lajiset saa tarvittaessa kyytiä erehtyessään liian lähelle kukkoilemaan.

Ensimmäinen poikue oli hautumassa jo viikon sisällä kotiutuksesta ja siitä lähtien on joku naaras ollut hautomapuuhissa melkeinpä jatkuvasti, joten olettaisin näiden viihtyvän altaassani varsin hyvin.

Kirjallisuudesta ja netistä saa varsin ristiriitaista tietoa onko laji "mpanga" vai "mphanga", mutta itse päätin luottaa tässä asiassa esim. Ad Koningsin käyttämään kirjoitusasuun. Nimen loppuhan tulee Malawijärven esiintymisalueen (Mpanga Rocks) mukaan, tosin lajia esiintyy myös Chirwa Islandilla.

Ps. elongatus
ylös

Pseudotropheus demasoni

Sinimustassa värityksessään varsin tyylikäs kala. Melko pienen koon, n. 7 cm, ansiosta voidaan pitää vähän pienemmässäkin akvaariossa.
Koiraiden erottaminen naaraista vaikeaa, koska eroja värityksessä ei juurikaan ole.

Vaikuttavat äkkiseltään melko rauhallisilta jopa omaa lajiaan kohtaan, mutta totuus on toinen. Liian pienessä parvessa (alle 10) pidettynä voikin käydä niin, että vahvin yksilö on tappanut kaikki muut. Juuri näin tapahtui meillä, kun otimme vain 5 kpl. Nyt onkin siis väh. 10 parvi etsinnässä, eli ottakaa yhteyttä mikäli näitä olisi tarjolla :-)

Esiintyy Malawijärvellä Pombo Rocksilla ja Ndumbi Rocksilla pienillä kivikkoriutoilla.

Ps. demasoni
ylös

Metriaclima fainzilberi

Väritys yleensä sinisellä pohjalla mustia raitoja, mutta oikein innostuessaan pohjaväritys vaalenee kevyen sinertäväksi. Lisäksi mm. selkäevä ja pyrstöevän reuna kullankeltainen, mistä tulee suomenkielinen nimitys 'kultaevämalawiahven'. Kasvaa maksimissaan n. 10 cm kokoiseksi.

Koiraiden käyttäytyminen melko reviiritietoista, eli viihtyvät parhaiten omassa luolassaan. "Ulkona" niitä näkee pääasiassa ruoanhaussa, naaraiden houkuttelussa kotikoloon tai muiden lajien kanssa keskustelemassa reviiripolitiikasta.

Naaraat on meillä todella helppo erottaa koiraista, koska ovat OB - värimuotoa, eli mustia pisteitä kellertävällä pohjalla. Lisäksi usein huuli pyöreänä poikasista...

Meillä olevaa M. fainzilberi - värimuotoa löytyy luonnosta Malawijärven Hongi Islandilta.

M. fainzilberi
ylö

Metriaclima estherae

No eihän malawiakvaario olisi malawiakvaario ilman kokokeltaisia kaloja, joiden virkaa meillä hoitavat M. estherae - naaraat. Koiraat ovat ennemminkin vaalean sinisiä.

Koiraat pitävät kumpikin omaa reviiriä ja nahistelevat silloin tällöin keskenään, mutta muita lajeja kohtaan ovat melko suvaitsevaisia. Joskin kesken kudun lasin taakse kameran kanssa heilumaan tulleelle hörhölle suvaitsevaisuus oli varsin vähissä.

M. estherae
ylös

Labeotropheus fuelleborni

Muista poiketen näillä kaloilla suu on "kääntynyt" alaspäin, eli kalat näyttää siltä kuin niillä olisi nenä. Tämän ansiosta kalat pystyvät luonnossa syömään levää aivan rantakivikosta kovemmissakin tyrskyissä. Myös akvaariossa tämä laji viihtyy parhaiten kovassa virtauksessa. Koiraiden väritys on melko "perinteisen" sininen, pl. tietysti O ja OB - muodot, naaraat tasaisen vaaleanruskeita / -harmaita ja kalat kasvavat maksimissaan n. 18 cm kokoisiksi.

Kaksi selkeästi muita isommaksi venähtänyttä naarasta tuntuvat meillä näyttävän kaapin paikan koiraillekin. Muihin lajeihin kohdistuvaa agressiota en ole liiemmälti vielä ainakaan havainnut. Tuntuvat viihtyvän paremmin avoimessa vedessä kuin luolissa ja löytyvät yleensä jonkin kiven tai taustan kimpusta levää raastamassa.

L. fuelleborni elää luonnossa lähes koko malawijärven alueella, missä vain on kivikkoista rantaa.

L. fuelleborni
ylö

helmi-imunuoliainen - Gastromyzon punctulatus

Mainioita viherlevän syöjiä (tai rapsuttajia, ihan sama ;-). Imeytyvät tehokkaasti lasiin ja muille pinnoille eviensä muodostaman "imukupin" avulla.

Akvaarion koko: 60 l ja isommat
Lämpö 20 - 25°C
pH: 6 - 7,5
Koko: 5 - 6,5 cm
Pehmeä - kova vesi
Muuta: Vaatii viihtyäkseen hapekasta ja virtaavaa vettä

imunuoliainen
ylös

nokimonninen - Corydoras concolor

Parvikala. Ei ole onnistuttu kudettamaan akvaariossa kovin usein. Meillä ovat kuteneet kerran, mutta valitettavasti poikasista ei selvinnyt aikuiseksi asti kuin yksi. Tyylikäs monninen tummassa värityksessään ja oransseine evineen.
Melko harvinainen.

Akvaarion koko: 60 l ja isommat
Lämpö: 24 - 26 °C
pH: 6 - 7
Koko: 6 - 7 cm
Pehmeä vesi
Muuta: Parven minimikoko 6 kpl

nokimonninen
ylös

perunnuolimonni - Otocinclus vestitus (?)

Vilkas parvikala, syö viher- ja piilevää. Näppärä puhdistamaan hentolehtisiä kasveja.

Akvaarion koko: 80 l ja isommat
Lämpö: 20 - 25°C
Koko: 4 - 5 cm
pH: 6,5 - 7,5
Pehmeä vesi
Muuta: Vaatii hapekasta, virtaavaa ja puhdasta vettä viihtyäkseen.

nuolimonni
ylös